(door Niek Teune)

HASSELT – Het jongvolwassen koor CRK Soli Deo Gloria en de instrumentale ensembles Animato en Create Cantus, allen onder leiding van dirigent Ton Adema, zijn zaterdag 2 juni te beluisteren in de Grote of Stephanuskerk in Hasselt, tijdens een concert waarvan de opbrengst bestemd is voor stichting Philippus. Aan dit concert werkt ook organist Niels Adema mee.

Stichting Philippus kan met recht ‘een jonge stichting’ genoemd worden, aangezien deze afgelopen mei werd opgericht door Kees Moerman, Kees van den Berg en Adriaan Laseur. Kampenaar Laseur vertelt over de opdracht die voor de nieuwbakken stichting is weggelegd. “De roeping van Philippus was om de Naam van Jezus te verkondigen en te onderwijzen vanuit de Heilige Schrift. In het verlengde van deze opdracht willen wij projecten, die gericht zijn op onderwijs en hulpverlening, gaan opzetten of verder uitbouwen in onder andere Bangladesh, Zuid-Afrika, Peru, Indonesië en Syrië. Op deze manier hebben wij een goede ingang om het Evangelie te brengen.”

De bestuursleden van de stichting zijn al diverse malen in de genoemde landen geweest ter ondersteuning van projecten van andere stichtingen. “Het is de bedoeling dat wij in de toekomst nog veel concerten, zangavonden en informatieavonden organiseren voor de financiering van de projecten. De opbrengst van deze avonden komt geheel ten goede aan de projecten”, zegt Laseur.

Tijdens het concert in Hasselt spreekt Kees Moerman, voorzitter van stichting Philippus, een appelwoord. Verder is een grote rol weggelegd voor Animato, Create Cantus en Soli Deo Gloria. “Wij hebben onze medewerking toegezegd omdat we het werk van de stichting van harte ondersteunen”, zegt dirigent Ton Adema. “De instrumentale ensembles zullen onder andere drie stukken uit ‘Eine kleine Nachtmusik’ van Mozart spelen, maar ook Händel en Bach komen aan bod.”

CRK Soli Deo Gloria laat onder andere muziek van Attwood en Rathbone horen, maar ook psalmen uit de Renaissance, de klassieke periode en de romantiek. “Maar uiteraard is er ook ruimte voor samenzang met orkest- en orgelbegeleiding”, zegt Adema.

Het concert in de Grote Kerk van Hasselt begint om 20.00 uur, terwijl de kerk vanaf 19.30 uur toegankelijk is. De entree voor personen van 18 jaar en ouder bedraagt 5 euro, waar iedereen tot en met 17 jaar voor 2,50 euro naar binnen mag. Gezinnen betalen slechts voor één kind. Toegangskaarten kunnen bij de ingang van de kerk worden gekocht. Tijdens het concert wordt gecollecteerd voor het werk van stichting Philippus.