KAMPEN – Op D.V. zaterdag 11 november 2017 geeft Christelijk Regionaal Koor Soli Deo Gloria, dat onder leiding staat van dirigent Ton Adema, een Presentatieconcert in de Burgwalkerk te Kampen. De opbrengst van het concert is voor stichting Kimon, een christelijke, interkerkelijke zendingsorganisatie. Aan het concert verlenen ook de muzikale ensembles Animato en Create Cantus hun medewerking. Niels Adema zal op het orgel en de piano te beluisteren zijn, terwijl Tweede Kamerlid Roelof Bisschop (SGP) een appelwoord zal verzorgen. 

Voor CRK Soli Deo Gloria wordt het Presentatieconcert de eerste eigen uitvoering. ‘’Wij bepalen nu voor het eerst het merendeel van de avond’’, vertelt voorzitter Mark van Winkelen. Het gemengde koor voor jongvolwassenen was namelijk al eerder te beluisteren bij het verkiezingsdebat tussen SGP, ChristenUnie en CDA in februari. Ook zong het koor bij de cd-presentatie van het Ars Musica Orkest op 1 september in de Burgwalkerk. Van Winkelen is erg tevreden over de performance van CRK Soli Deo Gloria bij het laatste concert. ‘’Het niveau was goed; de concertmeester was positief verrast, omdat het koor pas in januari opgericht is. Wij kijken vol vertrouwen uit naar ons eigen concert, waarin ook aandacht geschonken zal worden aan 500 jaar Reformatie.’’

Ook dirigent Ton Adema is tevreden over de muzikale ontwikkeling van het koor. ‘’Op het moment telt ons koor ongeveer 35 leden. Er wordt serieus gerepeteerd. Sommigen maken zelfs aantekeningen wanneer er aanwijzingen gegeven worden. Iedere donderdagavond krijgen ze in het Hoornbeeck College te maken met zowel Niels (Adema red.) als mijzelf. Dit koor heeft namelijk twee repetitoren die voor de pauze met verschillende stemgroepen repeteren; dat is bijzonder.’’ Van Winkelen is enthousiast over de repetitievorm. ‘’Op deze manier wordt repertoire sneller ingestudeerd. Ook worden fouten in de zang sneller ontdekt wanneer er met kleinere groepen gerepeteerd wordt. Na de pauze zingen alle koorleden samen.’’

De focus van CRK Soli Deo Gloria ligt op geestelijke, klassieke muziek vanaf de renaissance tot het begin van de 20ste eeuw. Tijdens het Presentatieconcert zullen daarom onder andere twee stukken uit de Messiah van Georg Friedrich Händel en ‘Ein feste Burg ist unser Gott’ van Georg Philipp Telemann ten gehore worden gebracht. ‘’Dat zijn barokstukken die wij zingen onder begeleiding van de instrumentalisten. Verder zullen wij ook repertoire van Rutter en George Rathbone zingen. Het gaat een concert worden waarbij afgewisseld wordt tussen (samen)zang en muziek’’, aldus Ton Adema.

Het Presentatieconcert van CRK Soli Deo Gloria begint om 20.00 uur. Volwassenen mogen voor 5 euro naar binnen, terwijl de entree voor kinderen 2,50 euro bedraagt. Gezinnen betalen slechts de entreeprijs voor één kind; andere kinderen mogen gratis naar binnen. De entreeprijs kan bij de ingang van de Burgwalkerk betaald worden. Voor meer informatie kun je terecht op de Facebookpagina van het koor of op www.crksolideogloria.nl. Ook jongvolwassenen in de leeftijd van 16 tot en met 39 jaar die eens bij het koor willen kijken, kunnen via de website contact opnemen. ‘’Ook mannen wil ik van harte uitnodigen. Zij mogen tot 49 jaar oud lid worden van ons koor’’, besluit Van Winkelen.